Pages

Tuesday 30 July 2013

Ikan masak asam pedas~

Assalamualaikum~ hehe petang hr tue chat gn seseorang yg da lme x chat, lme ker ? urmm rse lme gak la haha da sebulan tak jumpe ..Dok chat2, tak pasan jam da nk kol 6..haaa tau je la kann berbuke nye nanti juadah buka tah ke mana, buka tah ke mana..bukan apa, nk ikut sunnah cepatkan berbuka hee..Al terjadinye, tak tahu lagi nk buka apeee~ Adoii,, gi la tngok2 resepi kat internet. Segalanya dihujung jari la katakan heh. Tengok2 aikk den takdo bungo kantan la.. haii taram je lee, menu dipilih ikan masak asam pedas, huuuu~ Da lme tak blik kan, resepi sume da lupe laa . Makanya time kasih kepada aunty2 yg bek ati upload resepi yg berjaya tadi gn gambar nye sekali. hehe kat sini tak dpt der gambar sume, telefon "tiga tiga sekupang" je, kuang3~ *music background 

Bez2 ! Lauk yg masam2 ney mmg favourite sye , Laksa & Asam Pedas, umppph~ cume tak berape nk favourite tuk ayh sye la hehehe, piannei*betul tah sebut, haha..teringin da lme tak try.. Sye jenis simple je, ape ade tabur je dlm kuali, tutup & siap ! hah ! igt ney magik ?? Klu kuali Magic tue okey gak, "Anda boleh memanggang dan mengoreng dalam hanya satu periuk.Gunakanlah Magic ! " Erkk.... Kalut tadi prepare sbnarnye, tah la slalu relax je potong bawang tak yah kate la , menangis~~~ Penyelamatnye, g bukak peti sejuk. Eh? Tak hilangpun pedih mata, haha buat lagi petua sendiri~ Orang nk hilang pedih g letak semangkuk air depan tmpat "peel n scrub" bawang tue, tak pun msukkan dulu dalam peti ais sebelum nk "cut" , tak pun lagi satu cucuk "body" bawang yang lebih kecik kat hujung pisau, okeyy itu pesanan tulus ikhlas drpd Mak Jemah, cyeh~

Haha sayur lagi la tak perlu sebut, ade ke patut letak lobak gn bunga kobis ? Tapi da siap okey gak letak bunga kobis, urmm len dari yang len..Biase org letak kacang bendi, kan ? Ke ? Banyak soal daa~

Okey tue je la nak cite kali ney.Sebenarnye nak kongsi gak resepi, hehehe..
*Macam reti sgt~ Oh ! Patik juga budak baru belajar~


Hot and Sour Fish Cook
*haha,ikan masak asam pedas laa

Bahan2 nye:

1)<<Tumix 
      3 biji bawang kecik 
      3 biji bawang putih
      2 batang serai ( dititik )
      2 inci halia


2)<<Blender
      20 tangkai cili kering (da rebus ) 
      3 biji bawang besar(da digoreng n tos dulu, klu x goreng rse payau) 
      2 ulas bwng putih 
      udang kering@belacan 
      2 sudu minyak masak( biar biji cili lumat n kurang sakit perut)


3)<<Tambahan
      Sebiji tomato
      Kacang bendi *ladyfinger
      Sekuntum@ 2 Bunga kantan
      2 biji bawang besar mentah
      asam jawa (segenggam kot~ haha, untuk org yg kental masam je)
      1 sudu serbuk rempah kari
      garam + perasa


Cara memasak:

1) Memula blend bahan "Blender" , ketepikan.
*gmbar makcik google~ hee

2) Tumis bahan "Tumix" sehingga nek bau dan masukkan pula sesudu rempah kari
3) Masukkan bahan "Blender" kedalam tumisan.
4) Masukkan ikan .Tunggu kejap masukkan sayur, bunga kantan dan air asam jawa garam dan perasa.
5) Agak ikan da masak, masukkan tomato dan bawang besar mentah (rse manis nanti)

Urmm tue je la kot, org bujang masakk :P 
Kitorang simple je, eheh .. 
*Dah kte tdi patik sekadar kongsi, aunty2 yg tak puas ati mana tak cukup lagi bahan, patik mohon ampun yo heeeeee heeeee #sharing is caring, kan ? kikiki



Thanks Reading. Sincerely by Neo Saram.